Hvor lenge varer egentlig påsken?

Øystein Steimler

00:00 ons. 12. oktober 2005

I dag var det den fjerde varmeste morgenen i Bergen i år. Jeg har gått ute i bare t-skjorte og fotografert, det er fuglesang i luften og enda er de seigeste av fluene i live.

Vi er snart halvveis i oktober og da forventer vi at det skal begynne å bli kaldt og hustrig og at storm og sludd og mørketid skal gjøre oss gretne og få oss til å se fram til årets siste høytid.

Men.. Når Jysk nå plutselig har 20 meter med utstillingsvindu proppet fullt med nisser..

I oktober…

To måneder før desember..

Ord blir fattige.

Jysk er jo ikke aleine om å forgripe seg på begivenhetene. Det er mange andre som også allerede har tatt frem engler og nisser og granbusker. Hvorfor gjør de det? Jeg skjønner det når vi er i desember. Da skal det være kakemenner og juleklokker og sølvgutter og reinsdyr. Jens Petrus skal drive appelsinvoodo og det skal være gløgg i nøttegrapset.

Men ikke nå! Nå er det oktober. Nå er det høst. Nå er det god bok og varm kakao. Det er vind og spraking i peisen og jakt. Det har akkurat sluttet å være solkrem og juice og sand mellom tærne. Hva skal dere gjøre når det blir jul? Bjørkeskudd og kyllinger og norske flagg?

Til alle dere det gjelder: “Slutt med dette tullet! Dere er en gjeng med grådige drittsekker. Vi ønsker ikke jul i oktober!”

Sirupsnipp-snapp-snute…

10 tilbakemeldinger til “Hvor lenge varer egentlig påsken?”

Gode poeng. Eg observerte kakenissar med sjokoladeluer allerede i september. Pur galskap.
Det fins forresten eit opprop på www.giossjulatilbake.no

“Det har akkurat sluttet å være solkrem og juice og sand mellom tærne.” Jeg vil vel kanskje påstå at vi her kunne ha brukt hypotetisk konjunktiv, for det er vel de færreste av oss som har brukt opp feriepengene på solkrem i år (dette gjelder både den med høy og den med lav viskositet).

Og det finnes ikke noe forsvar for handelstanden som snart begynner juleforberedelsene i juni. En Julinisse som pusher julimarsipan.

Tvi vøre. Juling skulle de hatt.

Merkeleg at me vert like sjokkerte over dette kvart år. Berre vent til julebrusen kjem i hyllene; då vert det ramaskrik!

Eg lyt nesten spørje kva som eigentleg ligg bak alle desse protestane mot alt som kan minne om førebuing til høgtider? Er det tidsklemma som klyp?

Nei, ikke den, egentlig. Dette var vel et utslag av at andres klemme er for stram, mens min er for slakk.

Jeg er glad i både høytider og stemning og forberedelser, men jeg tror ikke handelsstanden gjør dette for å få folk i julestemning, men for å få dem til å svi mer penger enn i fjor.

For min egen del, prøver alt jeg kan å tenke på julen som noe annet enn innkjøp og fullstappede, julemuzakkvinende, svette butikker. Det er ikke lett når de som pusher skal begynne å dundre med kjøpepropaganda allerede i september.

Jeg synes forøvrig at det er morsomt at markedsfolket ikke kan skvise ut siste rest fra høsttuben før de må begynne på julen. Gleder meg til de kommer skikkelig i utakt med årstidene. Hvis de begynner på jul nå, bør de jo begynne på vår i slutten av desember, og da er jo sommeren i gang tidlig i februar. Deretter går det bare fortere og fortere og fortere.. :)

God Jul!

Det Øystein egentlig er redd for er at dette nok kommer til å medføre en økt frekvens av sanger (her brukt ganske løst) som ‘’Last Christmas’‘.

Kanskje nokon kunne starta ein protestkampanje som oppfordrar folk til å utplassere påskepynten sin hos Jysk. Malte egg og kyllingar kombinert med nissar og reinsdyr burde få dei rette bjøllene til å ringe … på eit meir passande tidspunkt. Eventuelt vil det skape full forvirring, men kva har vi å tape no?

Kanskje Jysk blir sure og nekter å komme med påsketilbud i februar?

Vel, dei kan kaste kakemenn og påske-egg etter meg til dei blir raude, kvite og blå i trynet; eg nektar å kjøpe så mykje som ein einaste presang før tidlegast 20. desember.

Jeg tror det også har med datomerkingen på sjokoladene å gjøre. Hvis de kan brukes i cirka et halvt år, vil Nidar og gjengen kunne kle om siste rest fra påskesjokoladene og bruke dem til jul og det som blir til overs fra jul relanseres i nye klær til påsken. Det er grunnen til at de eneste sjokoladebergene vi leser om er Nidar Bergene. Helt i tråd med gjenvinningsidealet.

Ah! Takk,Eivind!

Dette forklarer alt utenom nissene til Jysk. Omkledde påskeharer, kanskje? :)

Legg igjen en kommentar

Eller en tilbakepeker fra din egen nettside.

(obligatorisk)
(obligatorisk)