Insekt og innsikt

Insekter og andre daglige verdensproblemer.

Insekt. Hva er det som er så spesielt med et insekt? Hva er et insekt? Innlysende et Navleløst, Sommeryndende, Ekkelt Kryp som Torturerer! Hva skal et slikt kryp egentlig være godt for? Hva kan et insekt gi oss innsikt i? Alt og ingenting, vil jeg si, men hva er alt, kort fortalt, og hva er ingenting?

Nå er alle glade for at Dagbladet har sagt at vinteren ikke var avlyst likevel. Det er ikke jeg. Jeg trøster meg med at det snart er sommerferie. Da er alle barna glade. Det var forresten barna på TV her om dagen også. Det var fordi Ingrid Alexandra hadde bursdag og alle barn i barnehager fikk masse godter. Det er litt rart at prinser og prinsesser ikke lenger får gullepler, det blir liksom så upraktisk. Dessuten, Kinderegg er jo tre ønsker på en gang! Og hva mer kan vel en mor ønske seg enn Pampers up&go til bleieavtalepris og Toyota sportsbil med luke i taket? Forresten, luke i taket? Da kommer jo alle insektene inn! Hva gjør en travel, karrierebevisst mor når en hel skare insekter kommer inn gjennom luka og sparker og slår og biter og banner? Da bare fyrer hun opp en sigarett, for er det noe insekter frykter så er det røyk. Høybråten frykter røyk enda mer. Kanskje han skulle begynne å tenke litt mer på insekter og litt mindre på røyk. Jeg for min del må vel si at jeg fra og med nå er imot Prince og Marlboro og alt det som verre er, om det da er noe som er så mye verre. Det luktet i hvert fall verre engang i sommer da jeg kom inn på kjøkkenet. Det kom av at tanta mi hadde glemt å skru av plata etter at hun hadde kokt nypesuppe som vi skulle kose oss med foran peisen. Plata hadde stått på hele natta, så alle insekta i rommet var kremerte og nypesuppa, stakkars, var svidd og svært svart. Det lukta så fælt at nå drikker vi heller ripssaft.

Det er fryktelig slitsomt å plukke rips når det regner. Bøtta blir full av små, hjelpeløse røde båter på det store havet. Livets hav, kan man si, for ripsen. Rød og gul og hvit og svart er alle like i det lange løp, men folk er forskjellige. Det kommer av biologisk utvikling. Jeg har egentlig ikke helt forstått denne genmanipuleringen, men det er i grunnen ok siden jeg bare er et lite menneske. Men insekter er jo enda mindre, det må være utrolig tungvint å genmanipulere insekt. Jeg er liten, Gud er stor og insektene er minst. Kanskje Gud holder av insekter også? Jeg lurer på om Noah hadde insekter med seg i arken sin, de må i tilfelle ha vært en pest og en plage. Stakkars fyr. Men det er lenge siden.

Kanskje 2005 vil bli insektenes år? Kanskje de kommer og invaderer alt som er, kanskje de spiser opp olja vår! Nei, ikke olja, den er vår! Meg og mitt! Det er typisk norsk å være god. Nemlig. I Norge er alt bra og alle er lykkelige helt til oljeprisene leker med oss og renta stiger. Da kan det hende at fattige bønder i Afrika får billigere drivstoff til traktorene sine, slik at de kan selge enda billigere kaffe til Norge. Norge liker bedre olje enn kaffe, selv om vi er den nasjonen som drikker aller mest kaffe i hele verden. Det har jeg lest i VG.

VG er i grunnen en ok avis, selv om jeg egentlig er imot slike tabloider. Også er jeg imot krig og fred og religion og politikk og sånn for det sa ei på TV. Hun var fin, så da vil jeg mene akkurat det samme som henne. Sånn er jeg. En dag, ja det var egentlig en ganske insektsløs og vakker dag, så satte jeg med ned med en rykende fersk og ny innkjøpt VG. Den var så rykende at insekta holdt seg unna. I VG oppdaget jeg til min store overraskelse at de hadde skrevet litt om Kjell Inge Røkke og hans forunderlige formue. KIR. Baklengs blir det RIK. For et sammentreff.

Jeg lurer på hva rike mennesker ønsker seg. Kanskje Røkke ønsker seg en pengebinge. Det tror jeg. De kunne satt opp en svær pengebinge midt i Molde sentrum. Kanskje det ville brakt noen kroner til statskassa, for der det er pengebinger er det sikkert japanske turister med kameraene sine også. Men det Herr Røkke glemmer å tenke på er alle insektene. De vil smette inn når Røkke åpner den for å ta sitt daglige morgenbad. Det beste Røkke vet er penger (det er det beste jeg vet også, men det sier jeg ikke til noen). Det beste insektene vet er også penger. De spiser opp alle pengene og fluene legger igjen avføring på dem slik at de smuldrer opp. Det vil nok Røkke helst unngå. Kanskje det er han som skal redde oss fra undergangen? Kanskje alle vi VG lesende individer skal kose oss enda mer med meg og mitt og våre penger og olja og heller la Røkke gjøre jobben? Jeg tror jeg skal ringe og høre med ham. Men først vil jeg ringe til VG og si at jeg har funnet svaret på alt: Insektene er roten til alt vondt og Røkke burde betale kuren.

Jeg kaster meg over telefonen og ringer til VG, men de er ikke hjemme. Så jeg ringer til p4 istedenfor, men de er heller ikke hjemme. Kanskje de er ute og spaserer sammen? Ojojoj, VG+p4! Dette skulle Se&Hør ha visst! De ligger nok allerede og snoker i buskene med telelinsene sine. Men hvordan kan de gjøre noe sånt? Hvordan kan den norske pressa enten ligge i buskene og spionere eller være ute og spasere når insektene er på god vei til å ta over styringen? Men samtidig, de må få lov til å spasere nå når jula varer helt til påske. I jula spiste jeg masse god mat. Jeg liker god mat. Jeg savner den gang mat var mat og mat var fint. Det var før jenta på TV. Hun som var så fin at jeg vil mene akkurat det samme som henne. Hun fikk meg på andre tanker, for å si det sånn.

Forresten, Hva spiser insekt? Hva er det som gir dem kraft til å vokse å bli så faretruende store? Ikke vet jeg. Men jeg vet at firfirsler spiser insekt. De gjemmer seg i skapet om dagen, og om natta så kommer de frem og grafser til seg alt som kan krype og gå på seks. Kanskje det er derfor insektene er til, de er mat for firfirslene! Firfirsler er til for å spise insekt! Da kan Røkke bare kjøpe en masse firfirsler fra Amasonas, for penger, det har han, så kan de spise opp de farlige insektene. Da er det jo en mening med det hele! Alle brikkene faller på plass! Da kan jeg hvile, nå kan jeg endelig puste ut.