Nye nettlesere kommer i flock

Thomas Hammer

12:52 fre. 21. oktober 2005

Firefox har vært tilgjengelig en stund, og nå kommer snart den kule fetteren Flock. La oss kalle den Firefox med en dråpe sitron. Sitron, og en rekke nyttige egenskaper for deg som bruker nettet til flere ting enn å bare lese BA.

Nyttige funksjoner for mange

Flock har nemlig en knapp lett tilgjengelig for å poste artikler til bloggen din, innebygget synkronisering av bokmerker og favoritter mellom forskjellige datamaskiner, god håndtering av nyhetsstrømmer fra alle dine favorittkilder og en hel del mer. Og som fetter av Firefox har den i tillegg de samme kvalitetene som nettleserne i Mozilla-familien: Sprettoppvindublokkering, fanebasert nettlesing og så videre.

Mange av gjengen bak Flock kommer nettopp fra Firefox-prosjektet, men har nå startet noe eget. Foreløpig finnes Flock i versjon 0.5 som en forhåndsvisning av det som skal komme. Det betyr at den plutselig kan gjøre uforutsette ting. Men, som flokken bak nettleseren sier selv: Hvis du er av typen som bare må teste nye greier og ikke har noe imot noen kloremerker eller knuste knær fra tid til annen, så må du føle deg fri til å prøve!

Det nye og banebrytende er at Flock samarbeider med andre nettjenester—de kaller den en “sosial nettleser.” Foreløpig kommuniserer den med Flickr (foto), Technorati (temabaserte linker) og del.icio.us (sosiale linker). Dette blir nettleseren for det mye omtalte Web 2.0, som ingen egentlig helt vet hva betyr men mange snakker varmt om.

Førsteinntrykk

Jeg liker Flock. Den er mer skinnende og blankpolert enn Firefox, noe som er både positivt og negativt. Selv synes jeg de glassaktige, blå knappene for hovedfunksjonene er litt for mye av det gode, mens mye av det andre ser skikkelig bra ut. Utviklerne jobber også med å gjøre Firefox-temaer og -utvidelser tilgjengelige for Flock, slik at man selv kan tilpasse utseendet.

Skjermbilde av Flock 0.5En liten detalj jeg likte er at knappen for å lukke en fane er på selve fanen, ikke helt til høyre i vinduet, som i Firefox. Det er samme måte som Safari på Mac løser oppgaven. En annen ting er den innebygde støtten for SVG-grafikk, noe Firefox riktignok også kommer med snart.

Dessuten har jeg skrevet denne artikkelen i Flocks eget bloggeverktøy, som kommuniserer direkte med bloggen.

Spesiell foretningsmodell

Hvis du synes Flock høres fristende ut vil jeg anbefale deg å prøve den nå! Det er nemlig ingen garanti for at Flock kommer i endelig versjon! I motsetning til den ikke-kommersielle Mozilla-organisasjonen som står bak Firefox er Flock en kommersiell organisasjon. De har ansatte og ønsker å tjene penger. Men produktet er gratis!

Det kan hende de klarer å få butikken til å gå rundt ved å tjene penger på andre områder enn å selge produktet sitt, men det er ikke sikkert. Kanskje gir de tapt allerede før versjon 1.0 kommer? For mange minner den enerverende opphausingen av Web 2.0 mistenkelig om IT-boblen som sprakk for noen år siden.

Det blir spennende å følge med på Flock, både på produktet og hvordan de klarer seg som butikk uten å ta betalt for produktet. Kanskje de har et ess i ermet? Hva tror du?

4 tilbakemeldinger til «Nye nettlesere kommer i flock»

Blir vel mye det samme som Opera prøver på nå da (fjernet reklamen og gjorde nettleseren sin gratis). Skal dra inn penger når folk er avhengig av produktet med sponsorer og tilleggstjenester kanskje. Konsulenttjenester er jo så populært.

Opera satser jo også stort på nettlesere til mobiltelefoner. Kanskje de tjener penger der?

En i Flocken har skrevet litt om forretningsmodellen. Det er kanskje noe å kikke på? Det samme med vanlige spørsmål om Flock.

Ellers fungerte det sånn passe å publisere artikkelen direkte fra nettleseren. Den måtte redigeres i etterkant for å bli riktig formattert. Men dette satser jeg på at utviklerne kommer til å fikse.

Odd-Arild, har du forresten lastet ned og prøvd nettleseren? Liker du den?

Hvis du gjør det er både jeg som anbefaler og du som prøver med på å holde butikken i gang for Flock. På en eller annen måte.

Uansett hvordan de skal tjene penger er de avhenginge av at folk bruker produktet. Derfor tror jeg produktet kan bli veldig bra!

Ja det er helt sant. Driver å forsker på den nå. Liker den ved første øyekast, men alle funksjonene har jeg ikke funnet noe vettug forklaring på hvorfor de har men… Liker godt Mozilla, og denne ligner jo mye. Blir spennende å se på utviklingen.

Legg igjen en kommentar

Eller en tilbakepeker fra din egen nettside.

(obligatorisk)
(obligatorisk)