Nettpop Magasinet http://nettpop.net/blog vi skriver om ting som betyr noe Fri, 25 Mar 2005 22:51:14 +0000 http://www.nettpop.net?v=1.5 en Påske og nett http://nettpop.net/blog/arkiv/paske-og-nett/ http://nettpop.net/blog/arkiv/paske-og-nett/#comments fre, 25 mar 2005 23:51:14 +0000 Øystein Steimler Reiser og steder Teknologi http://nettpop.net/blog/arkiv/paske-og-nett/ Det er langfredag, og jeg har endelig kommet meg på nett. Er ikke på TG, men på hytten. Heldigvis er det ikke tusenvis av gamere på nettet vårt her på hytten—dessverre har vi ikke fiberuplink, men bare noen skarve kilobits i sekundet.

Etter å ha tullet rundt med pl2303.ko og noen litt uoriginale usbkabler, fant vi ut at Windows sitt dele-nettverket-hack på min fars lapdog var vårt mest solide halmstrå. Ikke akkurat noe å basere livsviktig kommunikasjon på. Slimete, men det metter..

Jeg nevnte at nordmenn har mye båndbredde når de sitter i sofaen, og i dag hørte jeg på NRK at det mange steder finnes hyttebredbånd. Sign me up! :)

Kanskje det likevel er bra at man ikke har megabit på hytten? Får tid til å leke i snøen, programmere litt Java/SVG, se påskekrim og tenke over hva det betyr i dag at Jesus døde for meg for ca 2k Y siden.

Ganske utfordrende, de der.. Utenom påskekrimen, da.

God påske!

]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/paske-og-nett/feed/
London http://nettpop.net/blog/arkiv/london/ http://nettpop.net/blog/arkiv/london/#comments tor, 24 mar 2005 19:29:27 +0000 Odd-Arild Algrøy Ingen kategori Reiser og steder http://nettpop.net/blog/arkiv/london/ Hadde meg en skoletur til London her om dagen, og jommen sa eg smør. Budde på hotellet ved siden av der eg fikk ja fra min kjære forrige gang eg forvilla meg til London.

Men uansett så er London en verdensmetropol der en kan se til øye blir stort og vått. Man hva gjør en by til en verdensmetropol? Er det moten, bilene eller…... Midt på gata ser jeg at det kommer en dame i herreklær som drar etter seg en nesten naken mann i hundebånd…!? Dette finner du i en verdensmetropol. Hva annet? Jo hinsides dyrt med leiligheter, mat og klær. Så har de selvfølgelig undergrunnsbane da, og stopper den så stopper byen. Det er jeg nesten sikker på, selv om de har høye busser. Til og med noen i cabriolet utgave der en kan betale 300kr for å se London fra(rødcabriolet) buss.

Jaja artig er hvertfall byen da.
www.visitlondon.co.uk

]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/london/feed/
Smart maskin http://nettpop.net/blog/arkiv/smart-maskin/ http://nettpop.net/blog/arkiv/smart-maskin/#comments tor, 10 mar 2005 15:20:38 +0000 Øystein Steimler Internett Underholdning http://nettpop.net/blog/arkiv/smart-maskin/ Snublet over en gammel kjenning i dag—20Q.net. Dingsen (jeg synes den kategoriserer under dings) stiller deg enkle spørsmål om en ting du tenker på, og etter forbausende få forsøk, gjetter den hva det er. Ikke så helt sjeldent, så gjetter den rett.

Litt skeptisk? Prøv den, da!

20Q er en dataversjon av det gamle tidsfordrivet /20 (eller 10) spørsmål/. Én deltaker tenker på en ting, mens den andre prøver å knekke koden ved å stille spørsmål. 20Q har 6 alternativer til svar du kan gi, og den holder oversikten over det du har svart. Det betyr også at den arresterer deg i etterkant hvis den er uenig med svarene du gav.

For et utrent øye, ser 20Q ut som tidsfordrivet vi brukte i baksetet som små, men bak det litt naive og kjedelige ytre, ligger det mer besnærende tankegang. Spillet lærer, og det er du som lærer det opp.

]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/smart-maskin/feed/
Språket og opplevelsen http://nettpop.net/blog/arkiv/spraket-og-opplevelsen/ http://nettpop.net/blog/arkiv/spraket-og-opplevelsen/#comments ons, 09 mar 2005 01:31:35 +0000 Thomas Hammer Film Humor Politikk TV Underholdning http://nettpop.net/blog/arkiv/spraket-og-opplevelsen/ Femtito, ikke to-og-femti. TV-programmet Typisk Norsk har nå fortalt folket hvordan Stortinget begrenset forvirringen under innføringen av seks-sifrede telefonnumre. De fikk presset gjennom en språkreform som har ført til at mange i dag sier “femtito” og ikke “to-og-femti.”

Jeg tror det er på tide med flere reformer. Denne gangen ikke for å hjelpe telebransjen, men for å rekke ut en hjelpende hånd til underholdningsverdenen. Film og TV spiller jo hovedrollen i dagens kultur, og med noen små justeringer vil opplevelsen bli enda bedre.

  1. Når du diskuterer med en gammel venn, kan det være greit å flette inn påminnelser om at “vi har kjent hverandre i åtte år nå, og fortsatt…” Så blir det ikke så rart når karakterer på TV prøver å gi oss seere skjulte hint om hvor lenge noen har kjent hverandre.
  2. Mens dere er på vei inn døren, gjenfortell gjerne hva den andre nettopp har gjort—så blir det ikke kunstig neste gang skuespillerne gir oss del i hva som skjedde like før kameraet begynte å rulle.
  3. Det samme gjelder i telefonen, gjenta alt den andre sier slik at du selv refererer hele samtalen. Men snakk fort, det er kjedelig med lange samtaler.

Hvis vi lykkes i å gjennomføre denne reformen av det daglige språket, vil dialogen i filmer og TV-serier med ett virke mer virkelighetsnær. Vi reformerte språket i tre-og-førti, vi kan gjøre det igjen.

Og hvis noen kunne laget en kikkert der man ser ting i to sirkler istedenfor en, hadde det vært veldig bra.

]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/spraket-og-opplevelsen/feed/
Tiddeli-bom http://nettpop.net/blog/arkiv/tiddeli-bom/ http://nettpop.net/blog/arkiv/tiddeli-bom/#comments mån, 28 feb 2005 07:48:24 +0000 Øystein Steimler Ingen kategori http://nettpop.net/blog/arkiv/tiddeli-bom/ Må det?

Snø, der altså. Etter en uke med sol, tørt vær og nydelig vårimitasjon, våknet vi i dag til kjettinglyder, puddersnø og silkeføre for bussene. Blir nok smertefritt å komme seg på jobb i dag, ja!

]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/tiddeli-bom/feed/
Insekt og innsikt http://nettpop.net/blog/arkiv/insekt-og-innsikt/ http://nettpop.net/blog/arkiv/insekt-og-innsikt/#comments fre, 25 feb 2005 13:08:15 +0000 Alvhild Strømme Humor http://nettpop.net/blog/arkiv/insekt-og-innsikt/ Insekter og andre daglige verdensproblemer.

Insekt. Hva er det som er så spesielt med et insekt? Hva er et insekt? Innlysende et Navleløst, Sommeryndende, Ekkelt Kryp som Torturerer! Hva skal et slikt kryp egentlig være godt for? Hva kan et insekt gi oss innsikt i? Alt og ingenting, vil jeg si, men hva er alt, kort fortalt, og hva er ingenting?

Nå er alle glade for at Dagbladet har sagt at vinteren ikke var avlyst likevel. Det er ikke jeg. Jeg trøster meg med at det snart er sommerferie. Da er alle barna glade. Det var forresten barna på TV her om dagen også. Det var fordi Ingrid Alexandra hadde bursdag og alle barn i barnehager fikk masse godter. Det er litt rart at prinser og prinsesser ikke lenger får gullepler, det blir liksom så upraktisk. Dessuten, Kinderegg er jo tre ønsker på en gang! Og hva mer kan vel en mor ønske seg enn Pampers up&go til bleieavtalepris og Toyota sportsbil med luke i taket? Forresten, luke i taket? Da kommer jo alle insektene inn! Hva gjør en travel, karrierebevisst mor når en hel skare insekter kommer inn gjennom luka og sparker og slår og biter og banner? Da bare fyrer hun opp en sigarett, for er det noe insekter frykter så er det røyk. Høybråten frykter røyk enda mer. Kanskje han skulle begynne å tenke litt mer på insekter og litt mindre på røyk. Jeg for min del må vel si at jeg fra og med nå er imot Prince og Marlboro og alt det som verre er, om det da er noe som er så mye verre. Det luktet i hvert fall verre engang i sommer da jeg kom inn på kjøkkenet. Det kom av at tanta mi hadde glemt å skru av plata etter at hun hadde kokt nypesuppe som vi skulle kose oss med foran peisen. Plata hadde stått på hele natta, så alle insekta i rommet var kremerte og nypesuppa, stakkars, var svidd og svært svart. Det lukta så fælt at nå drikker vi heller ripssaft.

Det er fryktelig slitsomt å plukke rips når det regner. Bøtta blir full av små, hjelpeløse røde båter på det store havet. Livets hav, kan man si, for ripsen. Rød og gul og hvit og svart er alle like i det lange løp, men folk er forskjellige. Det kommer av biologisk utvikling. Jeg har egentlig ikke helt forstått denne genmanipuleringen, men det er i grunnen ok siden jeg bare er et lite menneske. Men insekter er jo enda mindre, det må være utrolig tungvint å genmanipulere insekt. Jeg er liten, Gud er stor og insektene er minst. Kanskje Gud holder av insekter også? Jeg lurer på om Noah hadde insekter med seg i arken sin, de må i tilfelle ha vært en pest og en plage. Stakkars fyr. Men det er lenge siden.

Kanskje 2005 vil bli insektenes år? Kanskje de kommer og invaderer alt som er, kanskje de spiser opp olja vår! Nei, ikke olja, den er vår! Meg og mitt! Det er typisk norsk å være god. Nemlig. I Norge er alt bra og alle er lykkelige helt til oljeprisene leker med oss og renta stiger. Da kan det hende at fattige bønder i Afrika får billigere drivstoff til traktorene sine, slik at de kan selge enda billigere kaffe til Norge. Norge liker bedre olje enn kaffe, selv om vi er den nasjonen som drikker aller mest kaffe i hele verden. Det har jeg lest i VG.

VG er i grunnen en ok avis, selv om jeg egentlig er imot slike tabloider. Også er jeg imot krig og fred og religion og politikk og sånn for det sa ei på TV. Hun var fin, så da vil jeg mene akkurat det samme som henne. Sånn er jeg. En dag, ja det var egentlig en ganske insektsløs og vakker dag, så satte jeg med ned med en rykende fersk og ny innkjøpt VG. Den var så rykende at insekta holdt seg unna. I VG oppdaget jeg til min store overraskelse at de hadde skrevet litt om Kjell Inge Røkke og hans forunderlige formue. KIR. Baklengs blir det RIK. For et sammentreff.

Jeg lurer på hva rike mennesker ønsker seg. Kanskje Røkke ønsker seg en pengebinge. Det tror jeg. De kunne satt opp en svær pengebinge midt i Molde sentrum. Kanskje det ville brakt noen kroner til statskassa, for der det er pengebinger er det sikkert japanske turister med kameraene sine også. Men det Herr Røkke glemmer å tenke på er alle insektene. De vil smette inn når Røkke åpner den for å ta sitt daglige morgenbad. Det beste Røkke vet er penger (det er det beste jeg vet også, men det sier jeg ikke til noen). Det beste insektene vet er også penger. De spiser opp alle pengene og fluene legger igjen avføring på dem slik at de smuldrer opp. Det vil nok Røkke helst unngå. Kanskje det er han som skal redde oss fra undergangen? Kanskje alle vi VG lesende individer skal kose oss enda mer med meg og mitt og våre penger og olja og heller la Røkke gjøre jobben? Jeg tror jeg skal ringe og høre med ham. Men først vil jeg ringe til VG og si at jeg har funnet svaret på alt: Insektene er roten til alt vondt og Røkke burde betale kuren.

Jeg kaster meg over telefonen og ringer til VG, men de er ikke hjemme. Så jeg ringer til p4 istedenfor, men de er heller ikke hjemme. Kanskje de er ute og spaserer sammen? Ojojoj, VG+p4! Dette skulle Se&Hør ha visst! De ligger nok allerede og snoker i buskene med telelinsene sine. Men hvordan kan de gjøre noe sånt? Hvordan kan den norske pressa enten ligge i buskene og spionere eller være ute og spasere når insektene er på god vei til å ta over styringen? Men samtidig, de må få lov til å spasere nå når jula varer helt til påske. I jula spiste jeg masse god mat. Jeg liker god mat. Jeg savner den gang mat var mat og mat var fint. Det var før jenta på TV. Hun som var så fin at jeg vil mene akkurat det samme som henne. Hun fikk meg på andre tanker, for å si det sånn.

Forresten, Hva spiser insekt? Hva er det som gir dem kraft til å vokse å bli så faretruende store? Ikke vet jeg. Men jeg vet at firfirsler spiser insekt. De gjemmer seg i skapet om dagen, og om natta så kommer de frem og grafser til seg alt som kan krype og gå på seks. Kanskje det er derfor insektene er til, de er mat for firfirslene! Firfirsler er til for å spise insekt! Da kan Røkke bare kjøpe en masse firfirsler fra Amasonas, for penger, det har han, så kan de spise opp de farlige insektene. Da er det jo en mening med det hele! Alle brikkene faller på plass! Da kan jeg hvile, nå kan jeg endelig puste ut.

]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/insekt-og-innsikt/feed/
Jobbe hjemmefra http://nettpop.net/blog/arkiv/jobbe-hjemmefra/ http://nettpop.net/blog/arkiv/jobbe-hjemmefra/#comments fre, 25 feb 2005 08:48:41 +0000 Øystein Steimler Personlig http://nettpop.net/blog/arkiv/jobbe-hjemmefra/ Med den båndbredden vi vanlige nordmenn har til rådighet hjemme i sofaen, er det like greit å sitte der, som å sitte på kontoret, når man skal fjernadministrere en mailserver som står på serverrommet i kjelleren.

Nå skal straks Moccamaster til pers, og så er vi i gang med årets første hjemmekontor-seanse.

]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/jobbe-hjemmefra/feed/
Norsk oversettelse av WordPress 1.5 http://nettpop.net/blog/arkiv/norsk-oversettelse-av-wordpress-15/ http://nettpop.net/blog/arkiv/norsk-oversettelse-av-wordpress-15/#comments tor, 24 feb 2005 12:02:03 +0000 Thomas Hammer Teknologi Internett Weblogging http://nettpop.net/blog/arkiv/norsk-oversettelse-av-wordpress-15/ Første utgave av norsk WordPress 1.5 er fullført, og vi driver nå og tester den i kontekst. Vi må nok gjøre noen små endringer før oversettelsen er helt klar, for vi har har funnet en del småting som ikke fungerer helt i den sammenhengen det skal stå. Oversettelsen er et Rosetta-prosjekt, og den første utgaven kan hentes der hvis du ønsker det.

Bidragsytere:

  • Eivind Mikkelsen
  • Frank Paul Silye
  • Thomas Hammer
  • Øystein Steimler
]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/norsk-oversettelse-av-wordpress-15/feed/
Se han blogger http://nettpop.net/blog/arkiv/se-han-blogger/ http://nettpop.net/blog/arkiv/se-han-blogger/#comments tor, 24 feb 2005 10:07:09 +0000 Øystein Steimler Personlig Weblogging http://nettpop.net/blog/arkiv/se-han-blogger/ Morgen, kaffe, trøtt i trynet og litt urven etter å ha jobbet seint i går. Jeg og Thomas oversatte WordPress til norsk. Noen andre hadde begynt, men vi fullførte. Hadde fått bonus hvis det var Carcassonne.

Hvem er jeg? Jeg er Øystein Steimler – en datamann fra 1979 (altså 25 år nå). Jeg driver med data på jobb, på fritiden og i kirken. Nok av det!

Hva skal jeg skrive om her? Vet ikke. Det som faller meg inn, er vel stående ordre fra loggmaster Hammer. Vi får se..

]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/se-han-blogger/feed/
Anbefales av over 100 husmødre http://nettpop.net/blog/arkiv/anbefales-av-over-100-husm%c3%b8dre/ http://nettpop.net/blog/arkiv/anbefales-av-over-100-husm%c3%b8dre/#comments tor, 24 feb 2005 00:20:13 +0000 Thomas Hammer Humor http://nettpop.net/blog/arkiv/anbefales-av-over-100-husm%c3%b8dre/ På vei til jobb en dag så jeg to biler med morsomme påskrifter: Den ene var minibussen til et idrettslag, der det stod skrevet at “Tøffinger spiller håndball”. Har de et mindreverdighetskompleks? Må de trykke det på minibussen for å virkelig tro det selv?

Den andre bilen tilhører et rørleggerfirma som selv skryter av at de “anbefales av over 100 husmødre…”

]]>
http://nettpop.net/blog/arkiv/anbefales-av-over-100-husm%c3%b8dre/feed/